Instagram arvovaikuttajana?!

Instagram on erihyvä paikka löytää motivaatiota, inspiraatiota ja ajanvietettä. Uusia ideoita ja venyviä tyyppejä löytyy joka lähtöön ja oikeastaanvälillä tuntuu, että joka suuntaan jo venytäänkin – joten mitäs sitä itse tekemään, että näkyisi. Niinpä instaskrollaillessa voi samalla löytää myös ahdistuksen aihetta ja turhautumisentunteita. Vaikka tiedämme, että sivuja rakennetaan tietoisesti jonkin näköisiksi ja että somella brändätään ja että profiiliin valitaan oikeastaa vain onnistumisia, oman profiilin ja elämän vertaaminen livahtaa filtteriksi varkain.

Instagram on mahdollistanut kaikenlaisten juttujen saavutettavuuden ja toisella puolella palloa elävien treeniohjelman ja workshopkiertueen seuraamisen lähes mistä tahansa. Mahtavaa! Kuitenkin se hyvä puoli, että Instagram samanarvoistaa – samanarvoistaa saavutettavuutta, yleisön löytymistä, julkaisumahdollisuuksia- , on se myös instan ansakuoppa; Monen on mahdollista näyttäytyä etevänä ja tyylikkäänä, vaikka kaikella kuvassa näkyvällä tehtäisiin kropalle hallaa. Tai vaikka todellisuus ei vastaisi kuvien kertomaa tarinaa lainkaan. Samalla, kun on mahdollista seurata oikeaa tekemistä, asettaa Insagram huonon esimerkin samalle viivalle. Yhdentempuntekijätkin vaikuttavat idoliainekselta ja vauhdikas meno vie huomion polvien ja varpaiden linjaukselta.

Samanarvoistus toimii toisinkin päin. Stillikuvat eivät nimittäin kerro tai muistuta, että ammattitanssijan kuvapäivityksen takana on työtunteja, tekniikkaosaamista, harjoittelua, toistoja ja huolellinen lämmittely. Yhtäkkiä yksipuolinen, epäterveellinen, liioiteltu ja uhkarohkea on osaavan ja huolellisen rinnalla. Ehkä jopa yhtä viimeisteltyinä kuvina.

Somehuomion tavoittelu äärimmäisyyksillä ja valtava kuvatulva – vaikka erityistaito olisi ainoa temppu, jonka tanssijaksi itseään kutsuva hallitsisi – vievät huomaamatta arvostusta huolelliselta tekniikalta ja varmalta, perushyvältä tekemiseltä. Someskrollauksen aiheuttamat ihastuksen huokailut saavat lisäksi toisinaan miettimään, ihaillaanko nyt Instagram-sivua tai someprofiilia, jotain mitä kuvassa todella tapahtuu vaiko jotain mitä kuvassa näyttää tapahtuvan. Ja millaiset vaikutukset tällä ilmiöllä on laajemmassa skaalassa?!

Pohdin Instagramin mahdollisia vaikutuksia tanssimaailman arvoihin Suomen Tanssiurheiluliiton blogissa kuukausittain julkaistavassa tekstissäni, heinäkuussa. Lue ihmeessä sieltä lisää. Löydät tekstin täältä.

Uusi teksti tanssista ja viestinnästä joka kuun 20. päivä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s