KL19: FocusFM

Kesälukemista 2019 (KL19) esittelee tanssista ja sen lähitienoilta julkaisevia bloggaajia sekä heidän työtään viikon mittaisina highlighteina. Kunkin vierasviikon tiistaina julkaistaan mun kitjoittama, lyhyellä haastattelulla maustettu esittely ja kokemuksia spotissa olevan blogin parista. Loppuviikosta luettavaksesi jaetaan vierailijan tätä sarjaa varten tuottama julkaisu. Pääset tutustumaan viikon vieraan omaan sivustoon sivupalkin linkistä.
Viides viikko & FocusFM
Antoisia lukuhetkiä!

Kesää on lupa pidentää, kun säätkin sen sallii. Niinpä saatte luettavaksenne vielä pari Kesälukemista 2019 -sarjan tekstiä, vaikka lomaltapaluu onkin ollut tosiasia varmasti suurimmalle osalle. Toisena hyvänä syynä kutsumieni tanssijoiden kesäkiireet, jotka sysäsivät viimeiset sarjan julkaisut tänne alkusyksyyn. Mutta nyt niihin viimein päästään kiinni!

Tän viikon vieras on ehdottoman hyvä tärppi tanssikauden alkuun! Uuden aloitus on nimittäin tosi hyvä sauma ottaa haltuun tanssikulttuuria vahvistava ja jokaista omassa jutussaan kannustava videoblogi. Suomen katutanssi- ja breakingskenen kärkinimi Jussi Focus Sirviö, Flow Mo Crewistä, julkaisee Instagram-sivullaan selkeitä, hyvälaatuisia ja helposti lähestyttäviä videoita tanssimaailman filosofisemmasta puolesta. Videoissa puhutaan katuskenestä, tanssimisesta, loukkaantumisista, varusteista, battlaamisesta, tavoitteiden saavuttamisesta… muutaman mainitakseni. Julkaisutahti on ihanan tehokas ja videot sen pituisia, että sisältö on poikkeuksetta sisäistettävissä.

screenshot_20190914-144930_12749695418968378239.jpg

screenshot_20190914-145020_11834145138303925946.jpg

Jussi kertoo haluavansa auttaa maailman breikkareita ylläpitämään inspiraatiotaan, kehittymään tanssijoina ja treenaamaan turvallisesti. Netti on jo täynnä tanssivideoita, kuten Jussi asian ilmaisee, ja blogissaan hän pyrkiikin tuomaan esiin tanssin vähemmän fyysistä puolta. Tanssijana on on ollut jopa helpottavaa löytää kanava, jossa tartutaan laajasti näihin muihinkin puoliin – tanssiminen kun on niin paljon muutakin kuin vain tanssia. Katutanssin historia kulkee edelleen tarinoina kertojilta toisille, eikä katulajien filosofiaa ole juurikaan aiemmin taltioitu. Niinpä on huippua, että niin välittömästä kanavasta kuin Instagram, löytyy kulttuurista kertovaa settiä ja kuulee syvällisyyksiä kevyesti, vähän kuin kaveri kertoisi! Videoblogin pitäminen on Jussille samalla tapa taltioida omaa uraansa ja jakaa eteenpäin tanssimatkoiltaan keräämäänsä tietoa.

screenshot_20190914-144949_15564618939129181416.jpg

FocusFM-instasivulla, breikkivideoiden, Saiffa-otosten ja tuomarointi- ja keikkafiilistelyiden välissä risteilee vihdoin IGTV:n ansiosta yhtenäisinä videoina Knowledge droppeja, joissa tippuu tietoa vauhdilla ja kokemusten värittäminä. Videoissa itseäni innostaa ja kiehtookin tiedon ja omakohtaisuuden vuorottelu. Jussi tekee terävää havinnointia ja analyysia asioiden nykytilasta, sitoo sen saumattomasti taustatietoihin ja historiaan, ja pureskelee sen meille katsojille ytimekkäiksi paketeiksi. Hienoa on myös se, ettei maailmaa nähnyt breikkari nimen omaan tuu ylhäältäpäin kertomaan, vaan jakaa ”hei tiesitkö tätä” -tyylisesti omastaan yhteiseen tietopankkiin. Pedagogisesti fiksu valinta tanssinopettajalta. Mutta myös persoonallisuuskysymys (näin henkilökohtaisesti tuntematta huudeltuna).

Lähtökohdat tällaisten videopakettien kokoamiseen voi saavuttaa vain käärimällä hihat, olemalla siellä, missä tapahtuu, laittamalla tapahtumaan ympärillään ja kysymällä, kuuntelemalla ja menemällä sinne, mihin sydän sanoo. Jussi kertookin, että tanssijoiden auttaminen ja inspiroiminen myös tällaisessa muodossa on tuonut paljon iloa – Blogin pitämisestä on tullut yksi ilmaisukeino vanhojen rinnalle. Samalla aktiivinen blogi on luonut Jussin mukaan myös paljon uusia työtarjouksia ja keikkoja.

”36-vuotiaana breikkarina ei myöskään ikinä voi tietää miten kauan ura tulee jatkumaan. Blogini on ollut minun tapani tallentaa keräämäni tieto ja jättää se perintönä seuraaville breikkarisukupolvelle. Jos polveni eivät enää kanna tanssimisessa jossain vaiheessa, onpahan ainakin tieto laitettu eteenpäin.”

Videoblogin julkaisukieli on englanti, jotta sen olisi mahdollista tavoittaa breikkarit koko maailmassa. Eniten yleisöä videot keräävät USA:ssa, minkä jälkeen muun muassa Intiassa, Brasiliassa ja ympäri Eurooppaa. Jussi kertoo, että samalla myös monien muiden lajien harrastajat ovat kommentoineet saaneensa videokonsepteista paljon irti. Instagram-TV:n lisäksi videt on koottu Dojon omaan blogiin sekä alustan Youtube-kanavalle.

Tässä Jussin vastaukset viikon haastatteluun:

Miten esittelisit itsesi sinua ennestään tuntemattomalle?
”Olen katutanssialan moniammattilainen. Tanssija, yrittäjä, opettaja ja valmentaja. Hurahdin breikkaamiseen 1990-luvun puolivälissä, jonka jälkeen on tullut häärättyä kaikkea alaan liittyen tähän mennessä noin 50 maassa, yksin tai ryhmäni Flow Mo Crew:n kanssa.

Mitä lisäisit esittelyyn nämä asiat sinusta jo tietävälle?
”Tykkään tanssin lisäksi muun muassa vinyylilevyistä, safkan hifistelystä, tennareista, saunomisesta ja avantouinnista.

screenshot_20190914-145046_11228566607592837631.jpg

Millaisia työkuvioita meneillään?
”Päätyöni on tanssikoulu Saiffan pyörittäminen Helsingissä, tätä olen tehnyt kohta kymmenen vuotta. Koulutan internet-opetusportaalini B-Boy & B-Girl Dojon kautta oppilaita myös ympäri maailmaa. Vedän tätä kautta myös S kype-kursseja milloin minnekin. Reissaan viikonloppuja tuomaroimassa kisoja ja pitämässä työpajoja.

Millainen ajanjakso kesä on työssäsi?
”Tämä kesä on ollut hurja, palasin Bomfunk MC’s comeback-kiertueen tanssijaksi Flow Mo -ryhmäni kanssa. Tänä kesänä on kierretty Suomen suurimpia kesäfestareita ja se on ollut jotenkin äärimmäisen antoisaa. Muutenkin kesäisin on katutanssijoilla yleensä paljon keikkaa, kesäleirejä ja tapahtumia.

Pidätkö kesälomaa? Jos et, milloin lomailet?
”Tänä kesänä on lomat jääneet vähemmälle, kävin viikon mökillä. Lomailun hoidan pitkinä viikonloppuina yleensä reissaillen. Loppuvuodesta lähden Australiaan muutamaksi viikoksi rentoutumaan.

Kuinka pidät lomakausina yllä työkuntoasi ja kehon aktiivisuutta?
”Lomalla voi rentoutua loikoilun lisäksi tanssimalla ja monipuolisesti treenaamalla muutenkin. Liikunta minulle on tapa löytää ja ylläpitää hyvinvointia, joten lomalla on monesti enemmän aikaa myös liikkua.

Pieni jatkuva kuormitus vai täydellinen palautuminen?
”Yrittäjänä täydellinen nollaaminen työkuvioista on haastavaa. Erityisesti nettipuolella business ei lepää koskaan. Lomallakin joutunee siis pysymään sähköposteista ajantasalla, tämä on ammatinvalintakysymys.

Tanssijan lomavinkit 2019?
”Välimeri rocks, ei aina tarvitse mennä Thaimaahan saakka. Kotimaan matkailu on kesällä kultaa. Prätkä alle ja maantietä mittaamaan niin sielu lepää.”

Jussi Focus äänessä suomenkielisessä videojulkaisussa Salin poikki -blogin vierailijajulkaisussa!


Master the art of breaking with B-boy Focus from the world famous Flow Mo Crew.
Instagram & videoblogi: @focusfm
YouTube: B-boy&B-girl Dojo
www.bboydojo.com
www.saiffa.fi
Aiemmin Salin poikki -blogissa:
Mun Streetstar x 6 + 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s