LDA – Valmis voittamaan

Haluan blogissani ääneen pohtimisen lisäksi nostaa esiin kiinnostavia tapauksia ja mielettömiä tekijöitä. Rohkeita vetoja ja juttuja, jotka pistävät miettimään. Yhtenä tällaisena mieleeni jäi kytemään viime marraskuinen kohtaaminen mulle ennestään ihan tuntemattoman voittajaporukan kanssa.

Olin tuomaroimassa Dance and Show Me -skabojen aikuisten sarjoja ja katsonut tunteja koreoita ja taitavia tanssijoita toisensa perään. Yhtäkkiä keskittyneeseen analysointiin tuli ihan hullu positiivinen keskeytys. Hoppiryhmien sarjassa lavalle juoksi porukka, josta pursusi sellanen määrä energiaa ja voitontahtoa, että se todella keskeytti koko sen tuomarointiin uppoutuneisuuden. LDA:n Lahti Kingz oli voittaja ekoista iskuista lähtien, eikä tuomariston kesken asiasta tarvinnut neuvotella.

Itselleni tää ryhmä ilmestyi ihan tyhjästä ja jätti tarpeen nähdä lisää. Tuore tanssikoulu on vasta päässyt kisalavoille ja hommat on selkeästi aloitettu isollaan. Otin Lahti Dance Academyn perustajiin, Patrickiin ja Erjaan, yhteyttä ja kysyin, että mitä ihmettä Lahdessa tapahtuu, ketä te ootte ja mitä te aiotte. Ja miksi Lahdessa??

Lahti Dance Academy on nyt vuoden toiminnassa ollut tanssikoulu, jonka syntyi halusta pysyä uskollisena omalle opetustyylille, tinkimättömälle katutanssikulttuurin edistämiselle ja tarpeelle rakentaa tsemppaavaa tanssiyhteisöä. Opettaessaan toisen koulun alaisuudessa, Patrick ja Erja saivat kritiikkiä tiukasta opetustavastaan, mutta oman koulun tanssijoilta ja oppilaiden vanhemmilta on tullut ainoastaan kiitosta kehityksestä sekä siitä, miten tanssikoululla opetettu toisten arvostus näkyy lasten ja nuorten toiminnassa myös tuntien ulkopuolella. Moni oppilaista seurasi perässä uudelle tanssikoululle ja oppilaita käy tunneilla kauempaakin – yksi tanssija reissaa viikoittain Tampereelta ja toinen Helsingistä.

Filippiineiltä kotoisin oleva Patrick rakentaa suuria suunnitelmia ja asettaa tavoitteet aina avoimesti korkealle. Tanssijoilleen hän vakuuttaa, että vaikka tavoite joskus kuulostaisi kaukaahaetulta, niin treenaamalla ja tekemällä yhdessä tavoitteisiin päästään! Kun tavoitteisiin uskoo ja niiden eteen tekee töitä, on mahdollista päästä mihin tahansa. Tavoitteet sanotaan koululla aina ääneen, sillä Patrick kertoo tietävänsä, että hän on liian läpinäkyvä piilottamaan aikeensa ja tunteensa ryhmiltään. Ja miksi tarvitsiskaan, kun sanansa mittaisena Lahti Kingz -ryhmä on nyt niittänyt kultaa kaikista kisoista, joihin on osallistunt – viimeisimpänä myös viime viikonlopun Hiphop Unite Finland. Muut kisaavat ryhmät ovat päässeet näyttämään kyntensä kisoissa niin ikään, mutta isompien saavutusten metsästys jatkuu vielä.

Opettajina Erja ja Patrick muistuttavat, että perimmäinen tarkoitus ei ole kilpailla muiden kanssa. Tanssikulttuuriin kuuluu muiden kunnioitus ja halu haastaa itseään. Treenataan kovaa ja pysytään nöyränä hommalle. Tanssi on itsensä ilmaisemista, jonka tarkoituksena on vahvistaa itsevarmuutta yltää yhä pidemmälle. Ja siitä LDA:ssa on kysymys. Tanssikoulun perustajat ovat myös innokkaita tekemään yhteistyötä reilujen tyyppien ja eri tahojen kanssa, mutta oikeista syistä. Saman tiedostamistason he haluavat antaa oppilailleen suhtauduttaessa menestykseen sekä tyyppeihin, jotka lupaavat auttaa tai jotka ilmaantuvat menestyksen mukana ympärille. Opettajana Patrick sanoo luottavansa fiilikseen ja kehottaa tanssijoitakin tekemään niin; jos menee hyvin, niin siitä on nautittava, joskus taas tuntuu kurjalta, mutta sillekin on annettava aikansa ja oikeastaan vain nautittava siitäkin puolesta.

18338785_10208338711138329_1525030586_o

Lahti Dance Academyn treeneissä tehdään yhdessä ja treenataan ohjatusti, mutta jos ryhmän energia vaatii vapaampaa jammailua ja tsillaamista, se mahdollistetaan myös tanssitunnilla. Koululla on tällä hetkellä viisi tiiviimmin yhdessä treenaavaa kisaryhmää, mutta myös avoimia tunteja, joilla käy kerran viikossa -harrastajia. Perustajat haluavat pitää yhteisöstä huolta ja tanssikoulun paikkana, jossa voi olla oma itsensä. Hommaa pyöritetään tällä hetkellä kahden hengen voimin, joten on hienoa että tervettä itsearvostusta löytyy myös perustajien periaatteille – jos jollekulle on liikaa osoittaa arvostusta toisille, voi yhtä hyvin lähteä. Ilman näitä periaatteita kantavia perustajia koulua ei olisi, eikä myöskään sen mukana tulevia mahdollisuuksia.

Pariskunta naurahtaa, että aina sitä Lahtea päivitellään. Mutta päättäessään tanssikoulun nimeä, kaupunki haluttiin liittää toimintaan tiiviisti myös sanatasolla, jotta samalla voitaisiin näyttää, että Lahdesta tulee hyviäkin juttuja.

Tarkoitus ei oo olla mikään sankari. Mutta nautin siitä, että aamulla herätessä tietää tehneensä jotain hyvää ja porukka kaupungilla hymyilee takaisin vastaantullessaan.

Vuoden aikana tanssikoulu on kasvanut, mutta niin ovat sen tekijätkin. Ensimmäinen vuosi on opettanut kärsivällisyyttä, ymärrystä ja inhimillisyyttä, mutta myös paljon käytännön juttuja yrittäjyydestä. Aloittaminen kuitenkin on vain kasvattanut nälkää ja varmuutta omaan tekemiseen. Erja toi prosessiin realistisen puolen ja vähän pessimistisiäkin näkemyksiä ”mitä jos” -tilanteista ja Patrick loi uskoa mahdottomammankin kuuloisiin suunnitelmiin ja kylvi optimismin siementä vastapainoksi. Hyvä combo siis yrityksen pyörittämiseen, sillä puolet ja puolisot tukevat toisiaan. Mutkatonta se ei silti ole ollut ja joskus näkemykset taistelevat toisiaan vastaan. Silti molemmat sanovat, että tässä ei oltaisi ilman toista. Pariskunta tekee lähes kaiken itse ja tanssikoulun pyörittäminen on laittanut opettelemaan uusia taitoja.

Vuoden sisään mahtuu sekä positiivisia että negatiivisia puolia. Lahdessa tunnutaan olevan toisinaan erilaisuutta vastaan, eikä aina ole helppoa olla monikulttuurisena, nuorena perheenä yrittämässä. Paineet kasvavat ja alun menestys on rakentanut paljon odotuksia tanssikoululle ja sen pitäjille. Samalla kasvukäyrä on kuitenkin pysynyt ylöspäin ja kouluun on tullut uusia oppilaita pitkin kautta. Haaste ruokkii myös halua näyttää, että luulot eivät ole koko totuus.

Koululla hyvästä ryhmähengestä huolehditaan myös tuntien ulkopuolella ja rakennetaan yhteisöllisyyttä erilaisten tsillailuiltojen ja kuvaussessioiden kanssa. Joskus mennään uimaan ja toisinaan hengaillaan koulun tiloissa muuten vain. Ja jos ei lämpöjä muuten saa päälle, niin Erjan ja Patrickin hymyilevät lapset juoksuttavat kisaryhmäläisiä kyllä tuntien välissä ja temppuilevat salin reunoilla isompia ihaillen. Kaikkea tätä voi seurata mm. LDA:n todella aktiiviselta instagram-tililtä. Patrick toteaa, ettei ole itsekäs ideoidensa kanssa. ”Jos joku saa tekemisistämme oivalluksia tai haluaa tehdä samoja juttuja, niin siitä vaan! Me halutaan järjestää.”

16252139_1823361351284584_3124644091896466591_o

Tuoreita tanssikouluja on pitkin Suomea melko paljon, mutta usein homma jätetään sille tasolle, että nyt jotain on tehty. LDA ei ole jättänyt hommaa siihen, että mahdollistetaan paikka tanssilliselle kasvulle ja treenaamiselle, vaan samalla halutaan oikeasti avata uusia ovia ja mahdollisuuksia tanssijoille. Kaikki suunnitelmat kirjoitetaan ylös ja keskustellaan kotona ennen ääneen sanomista koululla, mutta ehdotuksia heitetään myös tanssijoille. Jos joku idea ei ota tuulta siipiensä alle, se saa jäädä – uusia ideoita kyllä tulee. Tämän vuoden tavoitteisiin on kuulunut myös kisaamaan lähtö ulkomaille, mutta siinä piilikin ennalta arvaamaton kasvukäyrä.

Tykkään mennä flown mukana, enkä suunnitella liikoja. Otin vain yhtäkkiä yhteyttä HipHop Internationalin järjestäjiin Arizonaan ja sanoin, että tiedän teidän käytänteen ja että sinne ollaan ehkä otettu yhteyttä toisaalta, mutta uskon että meillä on jotain, mikä voisi tehdä käänteen!

HipHop International on yksi suurimmista kansainvälisistä hiphop konsepteista. Suuri muualla paitsi meillä – useissa maissa järjestetään esikarsinnat, joiden parhaimmisto pääsee kansainvälisiin loppukarsintoihin Jenkkeihin. Suomeen konseptia ei olla ländätty. Vielä. Patrick vaan otti yhteyttä, että me halutaan mukaan, Lahti Dance Family lähetti treenivideon tuomaristolle ja jäi jännittämään vastausta. Jännittämään ryhmä laitettiinkin, sillä vastausta ei kuulunut melkein kolmeen viikkoon. Lopulta mailiin pamahti viestiä, että ryhmä hyväksytään kisaan mukaan, jos he hiovat noin kaikkea, ja siihen diiliin muodostelmaryhmä oli valmis lähtemään! Kisaporukka treenaa tiiviisti ja elokuussa LDA nähdään HHI:ssa edustamassa Suomea.

LDA:n tarkoitus ei ole rakentaa kilpailuasetelmia suomalaisten tanssikoulujen välille tai mennä tuppaamaan toisten reviirille, mutta koululla ollaan valmiita ryhtymään uuteen ja siipiä halutaan koittaa monessa. Helsingissä tanssiskeneä haistellessaan tulijat kokivat jäävänsä ulkopuolelle. ”Vaikka sinne menee, ottaa osaa ja battlaa samalla tasolla, lopulta sut lasketaan ulos, koska et ole helsinkiläinen.” Patrick toteaakin, ettei tarkoitus ole valloittaa toisen paikkaa, mutta esimerkiksi rinkiin mentäessä tavoite on tehdä oma parhaansa – tietenkin. Tarkoitus ei ole myöskään kilpailla helsinkiläisten spotista, vaan tehdä oma paikka skenessä.

Pohdimme Patrickin kanssa keskustellessamme, miksi ihmeessä Suomessa tulokkaiden vastaanotto on usein se, että hei älä yritä viedä mun spottia. Sen sijaan että sanottais, että let’s train together, let’s grow together. Miksei olla yhdessä enemmän vaan työnnetään toisia alas?! Ehkä se on laajempikin ilmiö, mutta erityisesti Suomessa, missä piirit ovat melko pienet, eikö yhdessä saataisi enemmän huomiota lajille, enemmän vuoropuhelua ja enemmän mahdollisuuksia. Jos on parempi, voi antaa toiselle vinkkejä, että ”ai sä haluat oppia ton, no näillä pääset alkuun, tai tällä pääset eteenpäin.” Sitten halutessaan voi ottaa askelia eteenpäin siinä omassa hommassan välimatkan säilyttämiseksi.

Negatiivinen vastaanotto samalla kuitenkin vahvisti halua rakentaa oma armeija Helsingin ulkopuolella ja näyttää, että kyse ei ole vain pääkaupunkiseudun hommasta, vaan oikeudesta kovaan tasoon myös muualla. ”Se ei mene niin, että siellä omitaan laji ja kerrotaan, että tää on nyt se juttu. Ei. Kaikilla on mahdollisuus. Ja me aiotaan näyttää, että jopa me parin vuoden kokemuksella voidaan osoittaa, että kovalla työllä, arvostuksella ja hyvällä tanssietiketillä on mahdollista päästä pitkälle. Sitten nähdään, miten homma menee.” Onneksi pääkaupunkiseudulta on hyviäkin kontakteja. Hatsolo on ollut tekemässä yhteistyötä ja pitämässä workshoppeja LDA:lla ja DCA on kysellyt Patrickia opettamaan koululleen. Tällä hetkellä kisaryhmät vain vievät lähes kaiken ajan, mutta tulevaisuudessa varmasti.

15403681_1798569580430428_6021595023329895942_o

Maailmalla on paljon filippiiniläisiä tanssijoita, jotka menestyvät ja tekevät nimeä. Erja tietää sanoa, että menestysmentaliteetti opitaan sielä varhain koska Filippiineillä on niin paljon porukkaa, on pakko olla huippu ja erottua massasta, jos haluaa päästä mihinkään. Samalla siellä on niin vähän rahaa, että kaikkea onnistumista vaalitaan, mikä johtaa uusiin onnistumisiin. Kilpailu on kovaa ja kaikessa on oltava paras. Jokainen päivä on kilpailua. Patrick jatkaa, että täällä tilanne on niin eri; hyvinvointivaltiossa ei voi kertoa nuorille, joilla on lähes kaikkea, että arvosta sitä tai tätä. Hänen mukaansa täällä täytyy olla haastamassa uuden äärelle. Samalla on kuitenkin oltava tarkana, sillä suomalaiset ovat kokemuksen mukaan toisinaan todella herkkiä kritiikille.

Tunneillaan Patrick ei silti halua kaunistella palautetta tai kehua oppilaitaan liikaa, sillä avain oppimiseen on taidossa kääntää kritiikki kasvuksi. Niinpä hän sanookin usein, että tehdään vielä kerran, uskon, että pystytte vielä parempaan. Mun mielestä tuossa lauseessa piilee kritiikin sijaan usko ryhmän pystymiseen ja halu osoittaa tanssijoille, että ihan hyvään ei pidä tyytyä. Onneksi myös tanssikoulun oppilaat tuntuvat oivaltaneen tämän, sillä oppilailta kysyttäessä kisaryhmien edustajat toteavat olevansa kiitollisia tsempistä, uusista mahdollisuuksista ja siitä, että LDA tarjoaa todella mahdollisuuden päästä näyttämään, mitä on opittu ja minkä eteen on tehty pitkään töitä. Myös kävijämäärä avoimilla tunneilla on kasvava.

Suomalaisissa on Patrickin mukaan iso potentiaali. Hänen mukaansa ainoa, mikä blokkaa suomalaisia on itsevarmuuden puute. LDA:lla halutaankin valaa itsevarmuutta tanssijoihin ja rikkoa ne negatiiviset ennakkoluulot itsestä, jotka pidättelevät nuoria. Sen blokin yli päästyään suomalaisia ei kuulemma vaikuta pysäyttävän mikään. Patrick toteaa, että se on ehkä yksi tarkoitus sille, että hän on päätynyt tänne. ”Olen filippiineillä hiljainen, mutta täällä olen silti se, joka puskee muita eteenpäin ja saa näkemään omaa potentiaalia.”

Alkuun sain huonon maineen siitä, että puskin muita. Lahti on niin pieni, että yksikin huono sana kulkee nopeasti. Monet kuitenkin arvostavat opetustapaani ja kiittävät, sillä näin me opimme. En usko, että olisimme tässä ryhmäni kanssa, jos ohittaisin kaiken kädenheilautuksella, että tää on vaan harrastus, kunhan on maksavia asiakkaita.

Oppilaiden onnistumiset ja into antavat inspiraatiota Erjalle ja Patrickille ja LDA:n perustajat haluavat olla mukana luomassa näitä onnistumisen paikkoja toisille. He luottavat myös niihin hetkiin, kun motivaatiota on vähemmän, sillä tanssikoulun hyvä meininki ruokkii kyllä inspistä. Sitäpaitsi motivaatioboostia odottaa nytkin ihan kulman takana. Erja on viemässä showtanssiryhmänsä Performing arts -kisoihin kesän alussa ja monelle ryhmäläiselle se on ensimmäinen kisakerta. Hoppiryhmät odottavat pääsyä streetin SM:eihin, Rovaniemelle, Arizonaan… Ja kaikki kokemukset kasvattavat nälkää olla yhä parempia.

Seiraavaksi lähdetään metsästämään paikkoja lavalta artistien takaa, mistä Robinin Hula hula -videolle antaa jo maistiaista nuorten pääsystä mukaan isompiin juttuihin.

Dance and Show Me 2016 oliDaSM17 ensimmäinen kilpailu kisaryhmille ikinä. Lahti Kingz meinasi jättää osallistumatta, kun kaikkia jännitti niin paljon. Takahuoneesta täristiin, hermoiltiin ja huudettiin jännistystä. Muut osallistujat ja järjestäjät kertoivat kuitenkin, että sen kaiken lomassa ryhmä kannusti kaikkia lavalle menijöitä ja tsemppasi muita jännittäjiä. Onneksi juoksivat lavalle. Se on paras paikka purkaa tunteita ja ansaita mitalinsa.

Skills, abilities, talent – those can be trained, sharpened, made. But values, being genuine, being human, that’s something that makes difference. It’s easiest to work with people who are real.

LDA:n ryhmiä nähdään Street SM-kisoissa Tampereella ensiviikon viikonloppuna ja sen jälkeen LDA:n vuoden satoa pääsee ihailemaan kevätnäytöksessä Lahdessa 1.6.

Tanssikoulun kotoisaa ja temppaavaa fiilistä pääsee testailemaan myös LDA:n kesätunneille ja syyskauden ilmoittautumisista tulee infoa some-kanaville myöhemmin.

2 kommenttia artikkeliin ”LDA – Valmis voittamaan

  1. Hei, kiva kun otat osaa keskusteluun! Miten muistelen, että se taisi olla 2008, kun HHI-karsinnat järjestettiin Nordic Movesin yhteydessä. Kerran. Joku muukin kokeilu tainnut olla välissä.. Tuosta on nyt kuitenkin lähes kymmenen vuotta aikaa ja HHI on vuosittainen tapahtuma. Ei ole itsestäänselvää, että halukkaille osallistujille löytyisi Suomessa kanavaa ja mahdollisuutta ottaa osaa skabaan. LDA:n porukka otti omatoimisesti yhteyttä HHI:n järjestäjiin päästäkseen osallistumaan, mikä on mielestäni hieno repäisy nuoren tanssikoulun vetäjältä. Jos Hip Hop Internationalin voitaisiin sanoa olevan ländätty maahamme, ei olisi Patrickin tarvinnut soitella Arizonaan vaan tavoitella omia meidän kansallisia järjestäjiä. Tiedän myös toisen tahon, joka on ollut suoraa yhteydessä HHI:n järjestäjiin Jenkeissä, sillä meillä niiden kysymysten esittäminen paikallisesti ei ainakaan toistaiseksi onnistu.

   Yritystä on siis ollut saada tapahtumaa tänne, samaa mieltä! Mutta ei voida sanoa, että yhdeksän vuotta sitten tapahtuneen kokeilun perusteella meillä olisi Suomessa osallistumismahdollisuus HHI:in, kuten monilla muilla. Tsekkaapa tää lista ; aika monesta maasta löytyy kansalliset karsinnat.

   Tosiaan sit sopii kysyä, istuuko konsepti tänne meille? Haluttaisiinko sitä edes Suomeen laajemmin?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s