Mitä tanssijat tekevät kesällä?

Kesä on monelle tanssin parissa toimivalle poikkeava kausi työvuodessa. Monien tahojen lomailu pakottaa lomailemaan niitäkin, jotka mielellään työskentelisivät tähänkin vuodenaikaan ja rutiinit vaihtuvat pariksi kuukaudeksi kesäversioihin. Harrastajilta puuttuvat normaalit viikkotunnit, opettajia löytyy monenlaisilla työsopimuksilla, jolloin loma voi tarkoittaa myös muun työn pariin hakeutumista. Tanssijoille on teatterikauden ulkopuolella vähemmän sen kaltaisia esiintymismahdollisuuksia ja yleisötkin reissaavat, minkä lisäksi moni projekti suunnitellaan alkavaksi vasta syksyltä.

Toisaalta samalla kesä laittaa ehkä aktiivisimmatkin antamaan kropalle vähän taukoa ja muistuttaa myös vaihtelun ja monipuolisuuden tärkeydestä. Tanssikoulujen lomaillessa mahdollistuu monenlainen osallistuminen kursseille, leireille ja työpajoihin ehkä päälajien ulkopuolellakin. Opettajat pääsevät lataamaan akkujaan ja keräämään inspiraatiota uutta kautta varten. Itsensä työllistäjille ja monille muille näyttämötyössä toimiville kesä on hyvää aikaa vetää yhteen menneitä sekä suunnitella, aikatauluttaa ja valmistella tulevia juttuja. Lisäksi kesäisin tavoittaa erilaisia yleisöjä ja tapahtumiakin on vaikka kuinka. Yhtäkkiä kuulostaakin, että kesä on kiireistä aikaa.

Mutta onko kesä tarkoitettu lomailuun?

Mitä tanssijat tekevät kesällä?

Viettotapoja lienee yhtä monta kuin on viettäjiäkin, joten utelias kysyy muilta tanssijoilta itseltään;

Jarkko Lehmus

Miten esittelisit itsesi sinua ennestään tuntemattomalle?
”Hieman pilke silmäkulmassa ja kieli poskessa: olen esittävän taiteen sekatyöläinen. Olen työskennellyt tanssin ja teatterin saralla sekä esiintyjänä että ohjaajana yli 20 vuotta. Päivätyökseni toimin nykyään Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen tuottajana.

Mitä lisäisit esittelyyn nämä asiat sinusta jo tietävälle?
”Taiteellisessa työssäni olen tällä hetkellä projektien välissä. Edellisen projektin lopputyöt pitäisi tehdä ennen seuraavan projektin aloittamista. Cirkon työ on vielä sen verran uusi, että tämä vuosi menee tasapainon hakemisessa Cirkon tuotantohommien ja oman taiteellisen työn välillä.

Millaisia työkuvioita meneillään? Jarkko Lehmus - Jukka Nuutinen 2 small
”Omassa taiteellisessa työssä on meneillään Social eMotions -projektin raportointi ja taiteellisen osan julkaisujen kirjoittaminen. Muille tehtävässä taiteellisessa työssä Tero Saarinen Companyn keikkoja Italiassa, Englannissa, Jenkkilässä ja Kanadassa. Cirkolla kesäloman viimeiset pari päivää, joiden jälkeen tilavuokrausten ja residenssien käytäntöjen järjestelyjä sekä yhden yhteisötaideprojektin ja parin kansainvälisen projektin järjestelyjä, rahoitusten hakemista ja raportointia.

Millainen ajanjakso kesä on työssäsi?
”Hieman rauhallisempi. Ehdin välillä istahtamaan ja ajattelemaan.

Miten irtaudut arjesta?
”Moottoripyörän selässä pikkuteillä.

Pidätkö kesälomaa? Jos et, milloin lomailet?
”Tänä vuonna ehdin pitää viikon, josta puolet meni vielä Cirkon kesän tilavuokrausten järjetelyihin. Lomailen jouluna. Tosin viime vuonna joululoma meni kiinankielisen eurooppalaista nykysirkusta esittelevän kirjan tuottamiseen.

Kuinka pidät lomakausina yllä työkuntoasi ja kehon aktiivisuutta?
”Jooga, juokseminen, päivittäinen tanssiminen ja ahkera saunominen pitävät kehon ja mielen virkeänä.

Pieni jatkuva kuormitus vai täydellinen palautuminen?
”Täydellinen palautuminen olisi välillä ihanaa. Ensimmäisen lomaviikon aikana pää vielä surisee. Kovan fyysisen rasituksen jäljiltä kaksi viikkoa hieman erilaista kuormitusta, kuten esimerkiksi uiminen ja saunominen, ja pitkiä unia olisi hyväksi.

Tanssijan lomavinkit 2017?
”Museokortti käteen ja maata kiertämään. Ja tietenkin niin usein kuin mahdollista saunaan!”

Screenshot_20170727-153716

Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa sekä Lontoon Millennium Performing Arts -koulussa opiskellut tanssija-koreografi Jarkko Lehmus on toiminut ammattimaisesti tanssin ja esittävän taiteen parissa (tanssijana, tanssinopettajana, koreografina, ohjaajana ja näyttelijänä) vuodesta 1995. Lehmus tanssi Scottish Ballet’n solistina vuosina 2003 – 2009 ja on Suomeen paluunsa, 2011, jälkeen oman taiteellisen työnsä lisäksi vieraillut tanssijana mm. Tero Saarisen, Susanna Leinosen ja Zodiakin tuotannoissa sekä Suomen Kansallisbaletissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s