Sijaiskuvio

Poissaollessaan oman ryhmän luovuttaa vain luotetun sijaisen hoteisiin. Valitettavasti sijaiset eivät koskaan saa automaattisesti sitä oman open luotettavaa ryhmää. Sijaisen pitää itse rakentaa siitä porukasta ryhmä omaan opetukseensa ja harmillisinta on se, että lyhyemmissä sijaistusjaksoissa sijaisen haastamiseen, kyseenalaistamiseen ja luottamuksen rakentamiseen menee useampia hetkiä. Ehkä sama aika kuin lukukausiopettajalle. Yksittäisillä sijaistuskerroilla tätä draamankaarta ei ehkä ehditä kohtaamaan lainkaan.

Homman piti mennä niin, että remontin pakottaessa meidät pois kotoa, ystäväni Luottosijainen ottaa mun kaikki tunnit haltuunsa. Tuttu tyyppi, molemmat tyylilajit hallussa, työt varmasti hoituu ja sopparit olemassa vanhastatakaa. Mutta Luottosijainen peruikin viimehetkellä ja reissustakäsin jouduin kysymään tuttuja ja vähän tuntemattomiakin, lopulta jakamaan tunnit kahdelle eri sijaiselle ja huutelemaan suuntaan ja toiseen miten asiat nyt järjestellään ja anteeksi, anteeksi.

Sijaisia valitessa kysyn vain luotettaviksi tiedettyjä, asiansa osaavia ja mun arviolta mun ryhmien kanssa juttuun tulevia, koska haluan että mun työt tulee tehtyä hyvin. Valitsen myös vähän samanlaista tai aika erilaista tyyliä tekevän opettajan, koska haluan että mun oppilaat todella oppivat. Samalla valitsen koululle työntekijän, edustajan, joka vastaa töistä muutaman ryhmän osalta, tanssijoiden oppimisesta näiden mainittujen ryhmien kanssa, usean vanhemman lapsen harrastuksen toteutumisesta sekä mun arviointikyvyn pitävyydestä. On siis seulaa, hätäisemmissäkin tilanteissa. Ja onneksi on seulan läpäiseviä tovereita.

Huhhei, tästä reissusta on loma toisinaan hyvinkin kaukana, kun oon joutunut säätämään näitä ja tiedostan että tässä kokonaisuudessa on nyt ollut epäkohtia itse kenenkin näkökulmasta. Ei toteutunut lähtö, ei matkan kesto, ei alkuperäinen sijaistuskuvio. Mutta asiat kuitenkin hoituvat. Oppilaat oppivat. Työt tulee tehtyä.

Ja jos asianlaita nyt kuitenkin on niin, että olen poissa, niin ennemmin ajattelen, että onpa hienoa, että oppilaat pääsevät kokeilemaan uuden opettajan tyyliä. Ja hienoa, että on mahdollista järjestellä tarpeen vaatiessa.

Sitäpaitsi kuulin, että mun oppilaat olivat kuulemma ilahtuneita, kun asioita tehtiin vaihteeksi eritavalla. Mun oppilaat ovat ilmoittaneet poissaoloistaan niin kuin kuuluukin tai soittaneet minulle, että voin ilmoittaa sille, jonka poissaolosta kuuluu nyt tietää. Mun oppilaat olivat olleet aktiivisia. Ja minä tiedän tuovani taas uutta tullessani. Onneksi on Sijainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s