Ääni Kiertoliikkeelle

Tanssivirtaa Tampereella -festivaalin yhteydessä järjestettiin Kiertoliike-tapahtuma. En itse päässyt paikalle, mutta onneksi ääniammattilainen, Liisi Pettersson, pääsi! Liisi antoi myös haastattelun siitä, mitä tuolla rajallisen osallistujamäärän tapahtumassa pääsi oppimaan.


Moi Liisi! Olit pitämässä äänenavausta Tanssivirtaa Tampereella -festivaalin yhteydessä järjestetyssä vaikuttavan tanssityön Kiertoliike-tapahtumassa. Mitä opit tästä työkeikasta ja mikä yksityiskohta jäi kirkkaimmin mieleen?
”Joo, niin olin! Se oli hieno tapahtuma ja yllätyin siitä, miten yhteiskunnallisesti valveutuneita tanssijat ovat. Minulle merkityksellisin osuus olivat kahvipöytäkeskustelut poliittisten vaikuttajien kanssa, niitä seuranneet yhteenvedot sekä Liisa Hyssälän ja Jouni Backmanin puheenvuoro lobbaamisesta. Sain näistä monia hyviä vinkkejä siihen, mitä päättäjiin vaikuttaessa on hyvä huomioida ja mihin heitä tavatessaan kannattaa panostaa.

Työskentelet äänen parissa. Mitä oikeastaan teet työksesi? Minkälaista työtitteliä tai -nimikettä käytät?
”Valmennan työkseni puhujia ja laulajia käyttämään ääntään vaikuttavasti ja kestävästi sekä ilmaisukykyisesti. Olen koulutukseltani laulupedagogi, laulaja ja vokologi (FM) eli ihmisäänen ja sen harjoittamisen asiantuntija. Tituleeraan itseäni äänivalmentajaksi tai äänenkäytön ja esiintymisen valmentajaksi, koska se kattaa kaiken mitä teen. Minulla on yritys nimeltä Ääniluotsi, ja olen työskennellyt puhujien ja laulajien kanssa yrittäjänä vuodesta 2013 asti. Teen valmennuksia sekä laulun harrastajille että äänityöläisille. Käyn puhumassa äänenkäytöstä, esiintymisestä ja äänenhuollosta myös yrityksissä, yhdistyksissä ja työyhteisöissä. Uusimpia aluevaltauksiani ovat verkkovälitteiset valmennukset, joita olen viimeisen vuoden aikana tehnyt sekä laulajille että puhujille, ja saanut niistä asiakkailtani erittäin kannustavaa ja innostavaa palautetta.

Me ollaan opiskelukavereita Tampereen yliopistosta. Oletko kouluttautumallasi alalla ja oletko päässyt tekemään unelmaduuniasi?
”Olen hyvinkin kouluttautumallani alalla. Vokologian opiskelun aloittaessani olin opiskellut kaksi vuotta laulupedagogiikkaa, ja minulle oli heti aloittaessani selvää, että haluan toimia yrittäjänä ja valmentaa sekä laulua että puhetta. Perustin toiminimen heti laulunopettajaksi valmistuttuani ja viimeistelin kandidaatin tutkinnon sivutoimisena yrittäjänä. Rakastan valmentamista, ja omassa yrityksessäni saan tehdä siitä juuri niin kuin haluan. Minulle se tarkoittaa joustavia aikatauluja ja vaihtelevia työtapoja ja -ympäristöjä. Siispä kyllä, teen unelmaduuniani tavatessani asiakkaita ja auttaessani heitä käyttämään ääntään ja esiintymään vaikuttavasti ja uskottavasti.

LiisiP.jpg
Minkälainen kokemus Kiertoliikeväen kohtaaminen oli?
”Kohtaaminen oli todella lämmin ja innostava. Olin suunnitellut alunperinkin jääväni oman osuuteni jälkeen katsomaan esityksiä ja kuuntelemaan luentoja, sillä aihepiiri kiinnosti minua kovasti – ja laajemmin taiteen näkökulmasta kiinnostaa edelleen. Vaikka minulla oli mahdollisuus seurata esityksiä vain perjantaina osan aikaa, olin todella vaikuttunut näkemästäni ja kokemastani. Tunsin myös, että minun oli helppo tulla hyvin juttuun muiden osallistujien kanssa ja minut otettiin hyvin porukkaan mukaan.

Olivatko Kiertoliike ja Tanssivirtaa Tampereella sinulle ennestään tuttuja tapahtumia?
”Eivät olleet, kuulin niistä ihan ensimmäistä kertaa, kun minua pyydettiin tälle työkeikalle. Olin kuitenkin erittäin iloinen siitä, että minut kutsuttiin mukaan, sillä olin juuri tätä ennen miettinyt, että mistäköhän saisin lisää tanssia elämääni.

Mitä suljettujen ovien takana festariaamussa tapahtui? Mitä laitoit tanssijat tekemään?
”Pidin tanssijoille puolen tunnin mittaisen ääniherättelyn. Aloitimme makuuasennosta, jossa hengittelimme ja kuuntelimme kehoa lempeästi ja pakottamatta. Haimme kontaktia uloshengityslihaksiin ja aktivoimme niitä. Jatkoimme sitten risti-istunnassa kehon avaamista ja erityisesti kasvojen lihasten rentoutusta ja vapauttamista. Samalla teimme kevyitä resonanssiharjoituksia ja houkuttelimme lempeästi ääntä soimaan kehossa. Resonanssiharjoitusten jälkeen nousimme pystyasentoon, haimme kontaktia lattiaan isosti venytellen ja annoimme äänen virrata vapaasti kehossa ja tilassa. Lopuksi teimme piirissä ääni-improvisaation, jossa osallistujille annettiin tehtäväksi täyttää kolme ”puheenvuoroa” valitsemallaan äänellä. Siitä tuli oikein onnistunut äänimaisema, jossa käytettiin ihmisääntä hyvin monipuolisesti. Olin iloisesti yllättynyt tanssijoiden luovuudesta ja siitä, miten vapautuneesti he improvisoivat äänellään.

Millaisen vastaanoton avauksesi tapahtumassa sai? Saitko aikaan oppimista?
”Avaukseni sai oikein hyvän vastaanoton. Se koettiin yleisesti oikein rentouttavana ja sopivan herättelevänä. Muutamat osallistujat tulivat jälkeenpäin kertomaan, miten olivat huomanneet kireyksiä äänentuottoelimistössään, ja miten harjoitukset olivat tehneet hyvää. Voisi siis sanoa, että ainakin tanssijoiden tietoisuus omasta äänentuottoelimistöstään ja sen hyvinvoinnista heräsi. Toivottavasti sen myötä mahdollisimman moni innostui etsimään tietoa äänestään huolehtimiseen ja lisää vinkkejä ääniharjoitteluun tapahtuman jälkeenkin.

Oliko tanssijoiden opettamisessa jotain erityistä verrattuna vaikka johonkin toiseen ammattiryhmään?
”Osuuteni oli luonteeltaan virtaava, kuten tapahtumanjärjestäjä oli toivonut. Harjoituksesta toiseen edettiin saumattomasti, eikä aikaa yhteiselle reflektoinnille ollut. On siis vaikea sanoa, miten tanssijat eri harjoitukset kokivat ja mitä niistä saivat irti. Olisi ollut mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia varsinaisen harjoitteluosuuden jälkeen, mutta tämä oli mietitty näin ja ymmärrän sen hyvin. Puolituntiseen harjoitukseen se oli juuri sopiva ratkaisu.

Miksi omasta äänestä huolehtiminen on työelämässä tärkeää?
”Ääni on monelle yksi tärkeimmistä työvälineistä, eikä esimerkiksi opetustyöstä tulisi mitään ilman toimivaa ääntä. Tanssinopetuksessa myös puheen ja liikkeen yhdistäminen aiheuttavat omat haasteensa. Toisaalta ääni välittää hyvin tehokkaasti tunteita, ja soivalla äänellä on helpompi herättää luottamusta ja innostaa, rauhoitella tai vakuuttaa kuulijaa. Toivoisin, että jokaiselle äänityöläiselle oma ääni olisi kuin turvasatama, jolloin aina suunsa avatessaan puhuja tietäisi olevansa turvassa ja voisi luottaa siihen, että häntä kuunnellaan.

”Omasta äänestä kannattaa huolehtia, koska sillä ehkäisee tehokkaasti äänihäiriöiltä, kuten krooniselta äänenkäheydeltä ja suoranaisilta kudosvaurioilta kuten äänihuulikyhmyiltä. Useissa tutkimuksissa on todettu, että äänihäiriöitä syntyy etenkin silloin, kun äänenkäyttö on normaalia keskusteluvoimakkuutta voimakkaampaa tai kun puhuminen jatkuu yhtäjaksoisesti tai melkein yhtäjaksoisesti useita tunteja. Tietynlaiset äänenkäyttötavat, kuten kireä ja puristeinen äänenkäyttö, altistavat keskimääräistä enemmän äänihäiriöille. Äänenmenetyksestä johtuvat sairauspoissaolot kestävät usein viikkoja, jopa kuukausia, joten äänestä huolehtiminen on tärkeää jo ihan kansantaloudellisestakin näkökulmasta. Myös työhyvinvoinnissa äänen hyvinvointi on äänityöläisillä ratkaisevassa osassa.

Antaisitko kompaktit kotivinkit tanssin parissa työskenteleville omasta äänestä huolehtimiseen?LiisiP2.jpg
”Ääntä kannattaa lämmitellä, ja toisaalta palautella pitkäkestoisen tai rasittavan äänenkäytön jälkeen. Erilaiset päristelyt ja äänen liu’uttelu esimerkiksi /m/- tai /ng/-äänteellä ylhäältä alas ovat hyvää jumppaa kurkunpäälle ja lisäävät siksi äänen liikkuvuutta. Monilla ääntä työkseen käyttävillä on purentalihaksissa ja suunpohjassa kireyksiä, joiden rentoutus joko itsenäisillä venytyksillä tai VoiceMassage®- tai VoiceWell -hoidoissa on suositeltavaa. Myös niska–hartiaseudun kireydet kiristävät ääntä, joten lihaskunnosta erityisesti tällä alueella kannattaa pitää huolta. Lisää vinkkejä kannattaa katsoa osoitteesta aanikurssit.fi, sieltä voivat halukkaat ladata myös maksuttoman sähköpostikurssin äänen treenaamiseen.

Missä sä meinaat tänä kesänä tanssia?
”Oi miten ihana kysymys! Tällä hetkellä ei ole tiedossa mitään tiettyä paikkaa, jossa vielä aikoisin tanssia. Pääsin kyllä juhannuksena opettelemaan Lindyhopin askelia ja someasiantuntijoiden SomeTime2018 -tapahtumassa tanssin itseni hikeen asti laivan yökerhossa. Nautin tanssimisesta paljon, joten on harmi ettei arkeeni kuulu enempää tanssia. Pitäisi varmaan kehittää jokin tanssirutiini, vaikka niin että juhlistaisi jokaista onnistumista tanssimalla itsekseen pienen voitontanssin. Tai miksei vähän isommankin tietysti!

Mitä haluat lisätä?
”Oli tosi hienoa päästä tapaamaan ja ohjaamaan tanssijoita – näitä keikkoja saa tulla lisääkin! Tässä muuten haastatteluvastauksia miettiessäni tulvahti jostain muistojen syövereistä mieleen eräs lauantai-ilta opiskeluajoilta. Oltiin kanssasi baarissa tanssimassa ja päädyttiin siellä järjestettyyn tanssiskabaan, jonka voitit ylivoimaisen hienoilla muuvseilla. Olisiko ollut joku ysäritanssikisa. Silloin ehkä tajusin ensimmäistä kertaa, miten intohimoisesti suhtaudut tanssimiseen. Sen jälkeenkin polkuasi on ollut hieno seurata. Lukijoille haluan vielä sanoa, että huolehtikaa ihmeessä äänestänne ja kehittäkää sen ilmaisukykyä. Se tulee aina korkojen kanssa takaisin!”

Kiitos, Liisi, haastattelusta! Mahtavaa, että olet löytänyt ja pääset tekemään unelmaduuniasi! Näitä ajatuksia oli hyvä herätellä ajoissa ennen syyskauden alkua, niin ehtii antaa ihan aikaa äänenhuollolle ja sen suunnittelulle ennen töihinpaluuta. Tuo mun ja Liisin tanssi-ilta on jäänyt minunkin mieleeni, heh, hauskaa että sinnekin opiskeluiltamme ehditiin… Baarin tilalla on nyt kuntosali, mutta edelleen mulla on tallessa se kangaskassi, jossa lunastin palkintoni illan päätteeksi!

Ääniluotsin nettisivut löydät täältä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s