Breaking kesäolympialaisiin 2024

Ihan näinä päivinä päätetään uusien lajien mukaantulo Pariisin kesäolympialaisiin vuodelle 2024 ja breaking, eli b-boying ja b-girling, on vihdoin tarjolla uudeksi lajiksi aikuisten olympiakisoihin.

Breaking nähtiin ensimmäistä kertaa mukana lajilistauksessa Buenos Airesin nuorten Olympialaisissa 2018 viime lokakuussa. Nyt toivotaan, että nuorten kilpailujen herättämä kiinnostus ja suosio lajia kohtaan kantaisi jatkaman uraa urheilukilpailujen eliitissä. Tanssilajin mukaantuloa lienee vauhdittanut Olympiakomitean Agenda 2020 -hanke, jolla pyritään haalimaan nuorempaa katsojakuntaa Olympialaisten pariin. Tanssiurheilua ei lokakuisia nuorten kilpailuja lukuunottamatta olla aiemmin hyväksytty olympialajiksi ja breaking on tähän mennessä ollut ainoa hyväksytty laji ehdolla olleista tanssiurheilulajeista.

img_20190218_234514_7902294824834817729816.jpg

Kuva kiertää somessa kaikkien niiden janoilla, jotka haluavat osoittaa tukensa breakingin valinnalle Pariisin Olympialaisiin!

Päätökset uusista lajeista julkistetaan 21. päivä helmikuuta. Breikkauksen lisäksi ehdolla ovat myös surffaus, kiipeily ja skeittaus, jotka on jo hyväksytty Tokion Olympialaisiin 2020. Breakingin mukaantuloehdotuksen Pariisin Olympialaisiin on asettanut Ranskan Tanssiurheiluliitto.

Silverback B-boy Events kirjoitti Instagramissa mielestäni hyvin olympialajiksi valitsemisen myönteisistä vaikutuksista lajille; Päivityksessä todetaan olympiatittelin tuovan lajille huomattavaa näkyvyyttä ja mediahuomiota maailmanlaajuisesti seuraavaksi viideksi vuodeksi. Tämän seurauksena he uskovat sponsoreiden kiinnostuvan urheilijoista ja lajista jopa mullistavalla tavalla ja nostatuksen näkyvän myös katsojanumeroissa sekä yleisöissä yleensä. Taho kertoo uskovansa tuhansien breikkiyhteisöön kuuluvien, kuten kilpailijoiden, valmentajien/opettajien, tanssistudioiden, tapahtumajärjestäjien, dj’iden, video- ja valokuvaajien sekä muiden, hyötyvän pitkälläkin tähtäimellä, mikäli laji valitaan Pariisin Olympialaisten lajiksi.

Keskustelu breikkauksen kuulumisesta Olympialaisten kaltaisiin urheilukilpailuihin tai perinteisten urheilukilpailujen arviointiraamistoon ylipäätään, lajin taiteellisen ja tyylillisen ulottuvuuden vuoksi, kimpoilee monessa suunnassa. Uskon Silver Back Openin tapaan mediahuomion tuomaan positiiviseen vaikutukseen ja tanssin yleisen arvostuksen nousemiseen yleisöjen päästessä paremmin jyvälle, mistä lajissa on kyse. Olympiakonteksti ei ehkä tarjoa urbaaneinta kokemusta ja konsepti pakottaa kirjoittamaan kriteeristön ja säännöt tarkasti verrattuna useisiin UG-tapahtumiin. Kyseessä ei kuitenkaan ole koko lajin tai skenen muuttamisesta urheilusuoritukselliseen laskennallisuuteen. Koko kansan lajiksi saati korkeakulttuuriksi siirtymiseenkin on vielä matkaa. Niinpä olympiatitteli voitaneen huoletta nähdä breikin yhtenä olomuotona, uutena mahdollisuutena ja tapana kisata perinteisten rinkien ja ympärostöjen rinnalla. Voihan olla, että se floppaa olympialajina? Ja vaikka todennäköisesti ei, niin ei siitä tarvitse tehdä olympialajia ikuisiksi ajoiksi! Ja vaikka tehtäisiinkin, niin se ei silti tarkoita, että olympia-breikkaus olisi 2024 lähtien aidointa breikkiä, ensisijainen vertailukohta tai lajin määrittäjä. Breikkiyhteisö lopulta päättää, miten mahdollinen huomio hyödynnetään ja millaista breikkiä tulevaisuudessa tehdään ja katsotaan – Olympialaisiin 2024 tai ei. (Toivottavasti Olympialaisiin)

Pikkuruisen lisää breikistä ja sen olympiauran lähtökuopista voit lukea taannoin Suomen Tanssiurheiluliiton riveissä kirjoittamastani artikkelista breakingin olympiadebyytin korvilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s