KL19 Mietteitä Nytke-nykytanssifestivaalin valmistelusta – Venla

Kesälukemista 2019 -sarjan vierailijateksti.
Kirjoittajan esittelyn voit lukea täältä.


Reilu vuosi sitten en kuvitellut tänä kesänä olevani viikon mittaisen Nytke-nykytanssifestivaalin toinen pääjärjestäjä. Parin päivän päästä festari pyörähtää käyntiin ja siinä sitä sitten ollaan. Viikon mittainen Nytke tuo Tampereelle Varalan urheiluopiston kauniisiin maisemiin tanssijoita ympäri maailman. Tanssitunnit pyörivät kansainvälisten huippuopettajien johdolla aamukymmenestä

ilta puoliyhdeksään kahden salin voimalla maanantaista perjantaihin. Olen valmistautunut ottamaan festariviikon vastaan kuin kylmän suihkun: jos se hieman koettelee, niin sen jälkeen olen entistä vahvempi.

Miten Nytke rantautui Varalaan ja mistä idea nykytanssifestivaalin järjestämiseksi syntyi? Alun perin idea festivaalin järjestämisestä oli ystäväni Laura Kuukkasen. Lauralla oli selkeä visio festivaalista jo ennen kuin hän alkoi puhua ideastaan minulle viime kesänä. Kun Laura kertoi visiostaan minulle, aluksi pidin ideaa ihan hulluna. Laura halusi järjestää vuosittaisen ison mittakaavan nykytanssifestivaalin Tampereella. Ensimmäinen mieleeni noussut kysymys oli, kuinka marginaalissa olevalle taidemuodolle nykytanssille saadaan Tampereella tarpeeksi kiinnostuneita ja miksi emme järjestäisi festivaalia Helsingissä?

received_22840311819261022273169035349190420.jpeg
Laura sai minut kuitenkin vakuuttuneeksi ideasta järjestää festivaali Tampereella. Lupasin alkaa suunnittelemaan festivaalia hänen kanssaan. Viime syksynä olimme molemmat Maltalla opiskelemassa tanssia Maltan yliopistolla ja pitkien tanssipäivien lomassa tai yhteisillä illallisilla aloimme kehitellä suunnitelmaa festivaalin opettajista, esiintyjistä ja tanssikursseista. Otimme selvää festivaalille mahdollisista haettavista apurahoista ja aloimme laskea festivaalin budjettia. Mietimme järkevintä vaihtoehtoa festivaalin rahaliikenteen toteuttamiseksi. Päädyimme siihen, että festivaalin laillinen järjestäjäorganisaatio on yritykseni DanceDaily. Kurssimyynti toteutettaisiin yritykseni nettisivujen www.dance-daily.com verkkokaupan kautta. Näin vältyimme erillisen yrityksen tai yhdistyksen perustamiselta festaria varten.

Festivaalin nimeä mutustelimme aluksi, mutta Lauran ehdottama ”Nytke“ tuntui mielestäni heti oivalta nimeltä suomalaiselle nykytanssifestarille. Tanssi, erityisesti nykytanssi, on nytkyvää liikettä, jonka energia voi vaihdella. Nytke voi tuntua jatkuvana tasaisena energiapulssina eli rytminä kehossa, tai nytkähdyksiä voi tapahtua vain hetkellisesti silloin tällöin. Nykytanssilla voi olla täten hyvin erilaisia energioita, joita tanssin liike ilmentää. Liike voi pysähtyä tietyksi ajaksi, kunnes se nytkähtää liikkeelle uudelleen.

Etsimme sopivaa paikkaa festivaalin järjestämiseksi aluksi Tampereen keskustasta. Sattuman kautta kävimme Lauran kanssa joululomalla Tampereella ollessa treenailemassa nykytanssia Varalan tanssisalilla. Kun pääsimme Varalan urheiluopiston tiloihin sisään, niin tunsimme heti, että tämä olisi paikka Nytkeelle. Varalassa on kaikki, mitä festarimme vaatii: isot tanssisalit, majoittumismahdollisuus, ruokailumahdollisuudet ja ihana suomalainen luonto ympärillä!

received_36000776804703285653576223739756.jpeg
Nytkeen suunnittelun alusta asti meillä on ollut tekemisessä hyvä meininki. Tämän saman hyvän energian ja kannustavan hengen toivomme säilyvän koko festivaalin läpi. Käsitämme hyvän energian rohkeutena koettaa uusia asioita sekä myös kykynä olla armollinen itselleen ja muille. Festivaalin järjestäjinä meillä on käsissämme ja edessämme paljon uusia juttuja, joihin sukellamme mukaan täysillä. Varmasti jonkin, tai montakin asiaa, voisimme tehdä paremmin, ja olemme valmiita oppimaan vastaan tulevasta.

Moni onkin Tampereella kysynyt, kuinka olemme uskaltaneet ryhtyä näin isoon projektiin? Emmekö pelkää, että ihmisiä ei tulekaan festareille Tampereella? Olen miettinyt usein suomalaisten asennetta yrittämiseen ja uuden luomiseen. Onko suomalaisilla epäonnistumisen pelko vai puuttuuko rohkeutta kokeilla jotain uutta ja tuntematonta? Ja sitten, kun joku toinen tekee jotain uutta, ja onnistuu siinä, niin sitten suomalainen on kateellinen onnistujalle. Monesti ilmapiiri ei ole kateuden vuoksi kovin kannustava. Minusta tuntuu myös, että suomalaisilta puuttuu spontaanisuus ryhtyä luomaan uutta. Sisua meillä kyllä löytyy sinnitellä vanhoissa kuvioissa.

 

Nytken arvomaailmassa yhteistyö ja uuden luominen ovat ykkösasioita. Pyrimme yhteistyöhön tamperelaisten tanssikoulujen ja muiden tanssialan toimijoiden kanssa festivaalin järjestelyjen osalta. Koemme, että kilpailu tanssin alalla ei ole järkevää Tampereen kokoisessa kaupungissa. Päinvastoin, yhteistyössä useiden tanssin alan toimijoiden kanssa voimme luoda Tampereelle hienon uuden tanssifestivaalin, joka tulevaisuudessa voisi saada Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin mittakaavan sekä kansainvälisen tunnettavuuden. Tanssifestivaali toisi Tampereelle kävijöitä ympäri maailmaa ja se lisäisi Tampereen tunnettuvuutta ja houkuttelevuutta myös ulkomailla.

Nytke-nykytanssifestivaalin avulla haluamme tuoda nykytanssia esille tamperelaiselle ja suomalaiselle yleisölle. Tänä kesänä festivaalin aikana tarjotaan Varalassa tanssikursseja ammattilaisille, tanssin harrastajille sekä myös ensikertalaisille. Haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden kokeilla nykytanssia myös ilman aiempaa tanssitaustaa. Ensimmäisen Nytke-festivaaliviikon päätteeksi järjestämme teatteri-illan Hällä-näyttämöllä lauantaina. Teatteri-illassa esitetään Nytkessä vierailevien koreografien sekä paikallisten tanssitaiteilijoiden nykytanssiteoksia.

received_22955935607674461636063867778098771.jpeg
Visionamme tulevaisuudessa on tanssin esteettömyys, ja jatkossa haluamme tuoda nykytanssia näkyville festivaalin aikana myös Tampereen keskustan kaupunkikuvaan. Mielessämme ovat yleisölle ilmaiset ulkoilmaesitykset ja osallistujille ilmaiset tanssituokiot ympäri kaupunkia. Nykytanssi on vapauttavaa ja sitä voi tanssia kuka tahansa. Parhaimmillaan tanssituokio voikin olla terapeuttinen ja eheyttävä kokemus osallistujilleen. Suunnitelmissa ovat myös lapsille sopivat Tampereen keskustassa touteutettavat esitykset ja tanssituokiot.

Näillä mietteillä toivotan teidät kaikki lukijat lämpimästi ja avosylin mukaan Nytkeeseen Varalaan. Lisää mietteistäni festarin jälkeen voitte lukea pian julkaistavasta blogistani osoitteessa www.dance-daily.com.

Aurinkoista tanssikesää!
Venla


Blogi ja nettisivut: www.dance-daily.com*
Instagramissa: @dancedailycommunity
Facebookissa: @dancedailycommunity

Osta liput Nytke-nykytanssifestivaaleille*

KL19 Esittelyssä: DanceDaily
Lue lisää Kesälukemista 2019 -tekstisarjasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s