Ihan hyvät tanssikengät

Tanssijana, tanssinopettajana ja entisenä tanssiliikkeen myyjänä (x2) voin sanoa, ettei ole olemassa sellaista asiaa kuin ihan hyvät tanssikengät. Tanssiin tarkoitetut jalkineet ovat joko hyvät tai sitten ne ovat huonot.

p_20181113_134448_1_16395729545366051082.jpg
Nykyisen ulkonäön perusteella, nämä ovat olleet mun käyttöön hyvät.

Toki ei ole jotain ultimaattista hyvää, sillä jokin mikä toimii toiselle ei jollekin muulle pelitä ollenkaan, ja eri tarkoituksiin on kengillekin omat vaatimuksensa. Kuitenkin ehdottomasti heikkoja vaihtoehtoja kaikille on kyllä olemassa, ja joitakin yleisiä hyvän treenikengän tai tossun ominaisuuksia taas voi nimetä kaikille.

Tanssinopettajana sanon aina katulajeja kokeilemaan tuleville, että testaa ensin vähän aikaa ja mieti vasta sitten varusteiden hankintaa. Tanssin ei tarvitse olla välineurheilua, mutta omia tarpeita kannattaa miettiä. Lasten ja nuorten tunneilla on paljon paljasjalkaisia ja se on ihan fine. Vasta kun tiedät jatkavasi tai haluat saada lajista todella kiinni, kannattaa ostaa ne tanssikengät. Ja nimenomaan tanssikengät.

Tanssiminen onnistuu kyllä monenlaisilla jalkineilla, mutta se millä kannattaa treenata on oma huomionarvoinen detaljeensa. Tanssin treenikengät – oli kyseessä sitten lattarit tai hiphop – on tehty toistuvaan, lajityypilliseen harjoitteluun, siis toistuvaan jalkojen rasitukseen, missä varusteiden (lue: kenkien) keholle aiheuttama rasitus pyritään minimoimaan. Treenikengissä huomioidaan harjoittelussa toistuvat kiertoliikkeet ja iskut, joiden vaikutus kertaantuu jaloista aina lantion ja selän asentoihin asti.

p_20181113_1355308551998023974641530.jpg

p_20181113_1355136936546471494738782.jpg

Treenikengät tehdään materiaaleista, jotka mahdollistavat pyörähdykset ilman suurempaa nivelten kiertymistä. Harjoittelua ns. sisäpelikengillä ei suositella juuri tästä syystä: nihkeä pohja pysäyttää jalkaterän liikkeen, kun taas nilkan ja polven nivelet jatkaisivat pyörähdysliikkeessä matkaa liikkeen luonnolliseen päätökseen. Niinpä tennareiden, ulkosneakereiden ja sisäpelikenkien liian nihkeä pohja aiheuttaa nivelten kiertymistä ja ajan myötä löystymistä, ja altistaa näin loukkaantumisriskille. Loukkaantumisriskille, joka olisi vältettävissä valitsemalla treenikengät kroppaa ajatellen.

Pitkän myyjänuran Pohjoismaiden suurimmissa tanssivaateliikkeissä tehneenä, tiedän että ostohetkellä neuvotteluita käydään tyylistä, hinnasta, mukavuudesta ja tunnettuudesta. Juttu on kuitenkin niin, että omaan jalkaan sopivat kengät löydät vain sovittamalla ja kokeilemalla erilaisia malleja, ja ne kannattaa (joskus väristä välittämättä) ottaa, mitkä omaan jalkaan tuntuvat hyviltä. Mun neuvo on aina miettiä ensin, kauanko haluat treenata (tai kävellä) elämässäsi mahdollisimman vähin kivuin, antaa sitten vähän aikaa sen oikean parin metsästykselle ja maksaa hyvistä, vuosia eteenpäin palvelevista, omaan jalkaan sopivista ja treeniä sekä terveyttä tukevista kengistä kerran vaikka vähän enemmän. Esitys- ja kilpailutilanteet ovat sitten niitä, missä voi tehdä poikkeuksia ja mennä tyyli edellä.

Merkkikengät eivät myöskään tee kenestäkään taitavaa tanssijaa ja aerodynaamisimmatkin supertanssikengät tekevät enemmän huonoa kuin hyvää, jos lesti tai pohjan malli on omaan jalkaasi väärä.

Muista siis treenikenkiä miettiessäsi:

 • Treenikenkien tulee olla napakat; ajatuksellisesti lähempänä sukkaa kuin kävelykenkää.
 • Treenikengät muotoutuvat aina käytön myötä käyttäjänsä jalkaan.
 • Erimalliset kengät soveltuvat erimallisiin jalkoihin.
 • Älä osta jalkineita tanssiin, elleivät ne ole hyvät sun omaan jalkaan – sunkin jalkaan on mahdollista löytää sopivat!
 • Kysy ammattilaiselta apua; tanssiliikkeiden myyjät on koulittu löytämään kengät asiakkaiden tarpeisiin. (Suomessa katutanssiin soveltuvia kenkiä on tanssiliikkeissä vähän. Jos mahdollista, käy reissatessasi tarkistamassa paikallisen tanssiliikkeen valikoima ja kysy jälleen myyjältä apuja.)
 • Hyväksi toteamasi mallin voi todennäköisesti tilata tanssiliikkeeseen perusvalikoiman ohi, mikäli liikkeeseen tulee tuotteita samalta toimittajalta!
 • Tutustu eri valmistajien kokotaulukoihin, sillä eri valmistajilla on erilaiset mitta- ja kokosysteemit.
 • Nykyään myös monet urheilumerkit valmistavat tanssijoille suunnattuja jalkineita ja monet niistä toimivat hyvin. Huomaa kuitenkin että osa markkinoinnista on vain markkinointia.
 • Joskus tulee vikaostoksia, mutta ne voi laittaa kiertoon ja seuraavaa paria hankkiessasi sulla on enemmän tietoa itsellesi sopivista kengistä.
 • Kokeile kaverin kenkiä, mutta usko omaa kokemustasi kengän sopivuudesta omaan jalkaasi.
 • Kaikkein kalleimmat kengät ovat ne, joita et koskaan käytä.
Nämä käyttämättömät Niken Air Max Theat (uk3/eur36) ovat muuten mulla myynnissä! Heitä viestiä, jos kiinnostuit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s