Tavoitteet loppuvuodelle

Tanssinopettaijlle ja tanssia harrastaville uusi vuosi alkaa syyskauden käynnistyessä. Pohdin blogitaipaleen alussa tavoitteiden asettamista ja kerroin teettäväni oppilaillani tavoitepohdintaa sännöllisesti. Syksyn ensimmäisistä tunneista kerroin täällänäin ja nyt kun ryhmä on vähän tullut tutuksi, kirjasin kaikilta isommilta oppilailta ylös kotitehtäväksi annetun pohdinnan siitä, mitä nämä haluaisivat tämän syksyn aikana  erityisesti kehittää omassa tekemisessään. Mitä kukin halusi asettaa tavoitteekseen syyskaudelle 2017!

IMG-20150730-WA0031
(tässä yritetään mahdollisesti jotain tuntematonta temppua)

Lyrical-tuntien vanhemmat oppilaat, joilla tätä teetin, toivoivat kehittyvänsä syksyn aikana kehonhallinnallisissa asioissa, teknisesti, sekä flown, ilmaisun ja erilaisten dynamiikkojen osalta. Lisäksi toivottiin saatavan lisää venyvyyttä, tarkuutta, tasapainoa sekä osaamista hyppyihin ja piruetteihin. Semmonen palanen. Mitäs muuta tanssissa opetellaan.. Vaan hyvä! Tuntien suunnittelua ajatellen tämä muistutti, minkälaisiin asioihin kiinnittää harjoitteita ja sarjoja tehdessä huomiota, jotta oppilaat ihanvarmasti pääsevät näitä tekemään. Samalla, kun tavallaan kaikkea toivotaan opittavan, on vapauttavaa ajatella, että ihanvarmasti tanssitunnilla tulee näitä opettaneeksi.

IMG-20150730-WA0026

Palautteenannon kannalta oppilaiden kertoma on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, sillä nyt pystyn antamaan yksilöllistä palautetta, joka edistää kullakin juuri niitä osaamisalueita, joita he itse toivoisivat oppivansa. Kevätkaudelle siirryttäessä ollaankin kukin edistytty niissä nimetyissä. Ja kun on jokin juttu, johon itse kiinnittää huomiota ja, jossa itse toivoo tulevansa paremmaksi, kehittyminen juuri tässä nimenomaisessa hommassa saa tuntemaan kokonaisvaltaisempaa edistymistä kuin vähän kaikessa vähän paremmaksi oppiminen ikään kuin huomaamattaan. Oon kokenut tämän itse käytännössä ja ah, nyt tässä auktoriteettiaseman tuomassa kaikkivaltaisuudessa haluan puolipakolla siirtää tämän hyvän tavoitteenasettamistavan oppilailleni.

IMG-20150730-WA0028

Vaan enpä nautiskele yläilmoissa ja päästä itseäni vähemmällä, vaan tuonpa tavoitteeni muidenkin silmien alle. Minun tavoitteissani syksylle 2017 on päästä takaisin kuntoon, opetella maneereista pois ja huoltaa kroppa sellaiseksi, että kondiksen sijaan valinnat määrittelevät, miltä tekeminen näyttää.

Koska olen oppinut, että tavoitteisiin pääsemiseen tarvitaan konkretiaa, seuraavaksi palastelen näitä sulle vähäsen.

IMG-20150730-WA0027

Tavoite 1: Päästä takaisin kuntoon. Siis sellaiseen rautaiseen kuntoon. Tai ainakin kuntoon, jossa en tunne oloani heikoksi ja kykenemättömäksi. Koska mulla on ymmärrettävä syy, en ollenkaan soimaa itseäni siitä, että kunnossa on notkahdus verrattuna aiempaan. Silti toisinaan on vaikeaa kohdata sitä, että kaikki ei sujukaan niin kuin tanssi. ”Hah”. Tai siis on vaikea myöntää, ettei kaikki vain suju. Koska treenaaminen on kuitenkin minusta itsestäni kiinni ja tiedostan että voin itse asioihin vaikuttaa, aion myös tehdä tämän eteen voitavani.

Tavoite 2: Opettelen pois maneereista. Aloitetaan kahdella. Videolta itseäni katselleessa olen oivaltanut, että opettajieni ”päästä niska rennoksi” -huutelut tunneilla ovatkin mahdollisesti olleet kohdennettu minulle. Vaikka ajattelen aktiivisesti liikkeen virtaavuutta ja energian jatkuvuutta sekä koko kropan mukanaoloa liikkeessä, huomaan toisinaan torsoni töröttävän jäykkänä tai pään olevan pystyssä, kun vieressä toinen tanssija heittää päätään sivuille liehuvan tukkansa kanssa. Tänä syksynä aion päästää pääni rennoksi (konkr.) ja huolehtia yläkropan liikkuvuudesta tanssiessani.

Toisena maneerina sämpyläkäsi. Se on palannut. Terveiset Bebelle ja Kreetalle.

IMG-20150730-WA0030
Kuvat kotimatkalta Sto-Tku 2015, by Hanna O.

Tavoite 3: Kehonhuolto. Jaa. Tämä taitaa oikeastaan kattaa tai ratkaista nuo edelliset kaksi. No. Pääpaino (ilmaisulla ei mitään tekemistä edellisen kohdan kanssa) siinä, että lihastasapaino olisi kohdallaan ja venyttelyt hoidettu siten, että kropan kondiksen sijaan tekemäni valinnat liikeiden suhteen määrittelevät, miltä tekeminen näyttää ja mihin liike menee. Tähän kuuluu erityisesti lihasten kunto (voimatreeni, hieronta, venyttely, rentoutus), ryhti (mun hartiat kääntyvät vähän sisäänpäin nykyään. Mutta ei enää kauaa!) ja kehon hallinnan treenauttaminen (kropan muistuttaminen siitä, että miten nää nyt menikään).

Ja sitten se konkretia: Sain urheilufysioterapeutiltani maanantaina uudet treenit seuraaviksi kolmeksi kuukaudeksi, joten toteutan niitä säännöllisesti, minkä lisäksi teen kehonhuoltoa päivittäin 15-60 minuuttia. Tähän lasketaan myös rentoutuminen. Lisäksi huolehdin riittävästä lämmittelystä ennen opetuksia ja kiinnitän huomiota ergonimiseen äiteilyyn! Maneereista opettelen pois tiedostavalla treenaamisella ja katsomalla lisää itseäni videolta. Aion myös seuraavien treenien yhteydessä mennä kertomaan opettajalleni, että toivoisin palautetta ylävartalon liikkuvuudesta sekä liikeiden viimeistelystä.

IMG-20150730-WA0032

On muuten hyvä juttu tämä: pyytää opettajaa seuraamaan ja antamaan palautetta! Oppilaana ja tanssijana jokaisella on treeneissä oikeus saada henkilökohtaista palautetta. Opettajat antavat usein yleistä palautetta ja kiinnittävät huomiota turvalliseen tekemiseen sekä yleiseen tekemisilmeeseen tunnilla. Eivätkä aina ihan joka tunti sano samoista asioista. Niinpä pyytäessäsi palautetta, opettaja tietää katsoa niitä juttuja, jotka koet omaan oppimiseesi tärkeiksi, tai mihin koetat keskittyä juuri tässä hetkessä. (Tavoitenewtonin laki 2: Pytäessäsi palautetta opettajalta tietyistä, haluamistasi asioista, saat opettajalta todennäköisemmin palautetta tietyistä, hauamistasi asioista!)

Minä olen päättänyt opettajana kaivella nämä ulos oppilaistani ja syksyn aikana tyypit saavat kohdennettua palautetta sekä pääsevät kehittymään tavoitteidensa kanssa, sillä tunnit suunnitellaan tukemaan oppimista juuri näissä halutuissa kehityskohteissa. Raporttia myöhemmin mun tavoitteissa etenemisestäni sekä ryhmän tavoitteiden naulaamisesta opetuksiellisesta näkökulmasta!

Niin joo.
Tavoite 4: Vartti poppingia päivässä! Treenikaveri Tukholmassa kertoi viettäneensä yhden kesän poppaillen päivittäin, minkä jälkeen popsit olivat terästä. Otan testiin jouluun saakka.

Millaisia tavoitteita sulla on syksylle? Millä sä seuraat kehittymistäsi? JA!! Kenelle kerrot tavoitteistasi vai kerrotko kenellekään? Ilmianna itsesi kommentikenttään, niin tulee kevyttä painettta myös toteuttaa 😉

Jos et ole vielä asettanut tälle vuodelle tavoitteita, niin anna syyslomastasi hetki aikaa tavoitteidesi pohdinnalle ja aloita loman jälkeen tavoitteellisena.


Haastattelin muuten maanantaina fysioterapeuttiani synnytyksen jälkeisestä treenaamisesta, kuten lupasin ja kysyin teiltäkin saamiani kysymyksiä!
Käymämme keskustelu tulossa vielä tällä viikolla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s